Klankschalen

Metalen klankschalen komen oorspronkelijk uit het Himalaya-gebied. De verschillende metalen bepalen, samen met de vorm, de klankkleur en klankduur van de schaal. In het verre verleden speelden klankschalen een belangrijke rol bij rituelen en ceremonies waarin klank een essentiële functie had. En dat is niet zo verwonderlijk. Ons lichaam wordt namelijk rechtstreeks beïnvloed door geluid en andere trillingen.  

Trilling en vibratie

Trillingen kunnen een negatieve invloed op ons hebben. Denk maar eens aan het verkeerslawaai of de vibratie van een machine die je continue op de achtergrond hoort of voelt. Trillingen worden ook veroorzaakt door bijvoorbeeld hoogspanningskabels, mobiele telefoons en TL-verlichting. We krijgen dus nogal wat trillingen te verwerken en soms is het effect daarvan dat je je niet (goed) meer kunt ontspannen en dat het je lichamelijk en psychisch uitput. 

De harmonische klanken van de klankschalen kunnen een bijdrage leveren om de negatieve effecten van dit spervuur aan trillingen te harmoniseren of te balanceren met de positieve effecten van klanken. 

Diepe ontspanning

Bij een klankschalenmassage of klankbad kun je tot een diepe ontspanning komen. Water is een medium dat makkelijk met klank meetrilt. Ons lichaam bestaat voor ongeveer 70% uit water. Al dit vocht in ons lichaam vibreert gemakkelijk mee met een klank die lang doorgaat.

Werking

De Tibetaanse schalen bestaan uit verschillende metalen met hun eigen klank en boventonen. Ze werken specifiek in op de zouten, metalen en mineralen die in ons lichaamsvocht zijn opgelost. Niet alleen het water in ons lichaam trilt, ook de  metalen en mineralen die in ons lichaam zijn opgeslagen gaan op een harmonische manier meetrillen met de tonen van de klankschalen die lang aanhouden. De klanktrillingen van de schalen maken los, ordenen en harmoniseren tegelijkertijd. Daar komt het ontspannen gevoel vandaan tijdens en na een klankschalenmassage of klankbad.

Het brengt spieren tot rust waardoor er een betere doorbloeding plaatsvindt. Hierdoor zullen ook eventueel aanwezige afvalstoffen sneller worden afgevoerd. Veel water drinken na een klankschalenmassage of klankbad is dan ook aan te raden. 

Voor wie

Een klankschalenmassage of klankbad is een soort mini-vakantie waarbij je lichaam en geest helemaal tot rust kunnen komen. Dit is voor iedereen gezond*. Bij uitstek is het goed voor mensen die zich moeilijk kunnen ontspannen of slecht kunnen loslaten. Ook is vanuit een ontspannen houding een ziekte veel beter hanteerbaar. 

* Voor vrouwen die zwanger zijn en mensen met epilepsie, trombose, pacemaker en die recent geopereerd zijn is een klankschalenmassage NIET geschikt. Neem bij twijfel vooraf even contact met mij op en vraag het na bij je behandelde (huis)arts. 

Effecten

De effecten van een klankschalenmassage of klankbad zijn heel divers. Je kunt je heel ontspannen voelen of je voelt je beter in je vel of energieker. Over het algemeen slaap je wat beter en ben je sneller uitgerust. Bij ziekte kan een acceptatieproces in gang worden gezet, waardoor er rust ontstaat en er beter met de ziekte kan worden omgegaan. Of je hoofd wordt rustig waardoor je een ervaring van alleen maar 'zijn' doormaakt. Door de stilte in jezelf vallen hierdoor soms puzzelstukjes op z'n plaats van (levens)vragen waar je mee bezig bent. Ook kan het zijn dat er emoties worden geraakt. De effecten kunnen een paar uur na de massage of klankbad aanhouden of zelfs enkele dagen. 

Ervaringen

Iedereen zal een klankschalenmassage of klankbad op zijn of haar manier beleven en ook verschillende effecten ervaren.  Een recente cliënt meldde voorafgaande aan de klankschalenmassage dat hij al enkele dagen last had van zijn onderrug. Na afloop van de massage was de pijn weg en toen ik hem enkele dagen later sprak was de pijn nog steeds weg. Een andere cliënte merkte dat ze op deze manier eindelijk wat spanningen kon loslaten. En weer iemand anders voelde een paar dagen een flinke vermoeidheid. Ook dit kan gebeuren. Je wordt alleen niet moe van de klankschalenmassage of klankbad: de vermoeidheid wordt aangetrild en komt los door de ontspanning van de klanken. Andersom kan ook het geval zijn, zoals een cliënte die meer ruimte in zichzelf ervaarde en energiek naar huis fietste. 

Zelf ervaren

Kom zelf ervaren wat de klankschalen voor je kunnen betekenen. Bij Praktijk Lemniscaat kun je de klankschalen op verschillende manieren ervaren.

Informatie aanvragen

Na ontvangst nemen we zo spoedig mogelijk contact op.