« Oersap....oergezond!»

Gepubliceerd op 07-07-2019

Ongeveer anderhalf jaar geleden ontdekte ik de oersappen. Oersap is vruchtensap geperst uit biologische bessen of vruchten die rijk zijn aan bio-actieve stoffen. Puur vruchtensap dus, zonder toegevoegde suikers of andere chemische 'rommel'.

In de loop van de tijd heb ik gemerkt dat mijn huid er beter uitziet als ik dagelijks een glaasje water met een flinke scheut oersap drink. Ook heb ik ontdekt dat het mijn krakkemikkige immuunsysteem helpt om ontstekingen en infecties te weren. Zou dat aan die bio-actieve stoffen liggen? Want als ik dat dagelijkse glaasje oersap in tijden van stress en drukte vergeet, komen de kleine ontstekingen weer tevoorschijn.

Wat zijn dan bio-actieve stoffen? Bio-actieve stoffen leveren geen energie maar zijn wel van invloed op je gezondheid. De belangrijkste bio-actieve stoffen zijn de anti-oxidanten. Voor mezelf heb ik dat vrij vertaald in: 'de anti-roest' stofjes. Ze zorgen ervoor dat schadelijke stoffen die voortkomen uit de energieproductie in je lijf en van de chemische stoffen en vervuiling die je van buitenaf binnenkrijgt, onschadelijk worden gemaakt. Bessen bevatten flink wat anti-oxidanten; een 'anti-roest'-behandeling voor je lijf als het ware. 

Mijn favoriete natuurvoedingswinkel Balance heeft verschillende oersappen. Zo kan ik de nodige variatie in anti-oxidanten nemen want naast de immuunversterkende werking hebben bessen ook nog hun eigen specifieke eigenschappen. De blauwe bes is echt een kanjer! Die wordt gerekend tot de 'superfoods' door de hoge anti-oxidantwerking. De zwarte bes zit tjokvol vitamines waarvan de vitamine E kan helpen je huid er mooi uit te laten zien en helpt bij wondgenezing. Zwarte bes zou ook kunnen helpen tegen aften in de mond. Probeer dan het oersap wat langer in je mond te houden. Cranberry's zijn al bekend door de antibacteriële werking bij blaasontstekingen maar wist je ook dat ze bij dagelijks gebruik de ontwikkeling van twee enzymen kunnen voorkomen die voor aderverkalking zorgen? En vlierbessen worden van oudsher al gebruikt voor hun helende werking bij griep.

Geen bes maar ook een vrucht die een sterke ontstekingsremmende werking heeft is de granaatappel. Daarnaast zou granaatappel bij regelmatige inname ook een bloeddrukverlagende werking kunnen hebben. Ook van de granaatappel is een oersap verkrijgbaar bij Balance Natuurvoeding.

Dagelijks een glaasje water met een flinke scheut oersap doet je lijf goed. De looistoffen in het sap vormen samen met het slijmvlies een beschermend laagje rond de cellen; een extra bescherming tegen indringers waardoor de opname van andere stoffen wordt vertraagd of geremd. Drink het dus niet tijdens de maaltijd om te voorkomen dat de opname van eiwitten en sommige mineralen vermindert. Wil je ook nog lief zijn voor je tanden? Drink het dan met een rietje (glas, bamboe of roestvrij staal) en zorg voor de nodige variatie. Je lijf zal er blij mee zijn!

oersap-1562484145.JPG